Bij elke ontwikkeling in de openbare ruimte komt u in aanraking met de Omgevingswet. Deze wet stelt strenge eisen aan de bescherming van flora, fauna, natuurgebieden en houtopstanden. Maar wat houdt dit precies in? Welke onderzoeken zijn verplicht en hoe voorkomt u vertraging in uw project? Den Ouden Bodac helpt u door het complexe woud van regels en vergunningen, zodat uw project snel en soepel kan doorgaan, zonder de natuur in gevaar te brengen.
De Omgevingswet integreert een breed scala aan wetten die betrekking hebben op milieu, ruimte, water en natuurbeheer, en biedt een holistische benadering voor ruimtelijke ordening.
Wanneer uw project invloed heeft op beschermde flora of fauna, kan het nodig zijn om een omgevingsvergunning flora- en fauna-activiteit aan te vragen. Hierbij speelt een activiteitenplan een belangrijke rol, waarin wordt beschreven hoe u de impact op de natuur minimaliseert.
1. Quickscan natuurwaarden
Onze quickscan natuurwaarden geeft een globaal overzicht van mogelijke ecologische risico’s in een gebied. Op basis hiervan adviseren we over de benodigde vervolgstappen voor een goed voorbereid traject.
2. Aanvullend ecologisch onderzoek
Een aanvullend ecologisch onderzoek brengt de staat van de ecologie in de omgeving gedetailleerd in kaart. Onze uitgebreide analyse geeft inzicht in de wisselwerking tussen projecten en de aanwezige flora en fauna.
3. Activiteitenplan en omgevingsvergunning
Wij stellen een helder activiteitenplan op en zorgen voor de benodigde omgevingsvergunningen. Hiermee borgen we dat projecten voldoen aan de wet- en regelgeving en ecologische randvoorwaarden.
4. Ecologisch werkprotocol en begeleiding
Ons ecologisch werkprotocol geeft duidelijke richtlijnen om natuurwaarden tijdens werkzaamheden te beschermen. Daarnaast bieden we ecologische begeleiding om naleving te waarborgen en verstoring van flora en fauna te minimaliseren.
5. Stikstofdepositieonderzoek
Met een stikstofdepositieonderzoek berekenen we de impact van een project op omliggende natuurgebieden. Op basis van deze analyse adviseren we over maatregelen om negatieve effecten te beperken en aan regelgeving te voldoen.
Het is belangrijk om tijdig te starten met ecologisch onderzoek, aangezien veel onderzoeken niet het hele jaar door kunnen plaatsvinden. Vooral tijdens broed- en kraamperiodes van beschermde dieren kunnen bepaalde werkzaamheden niet uitgevoerd worden. Door maatwerkoplossingen toe te passen, zoals het plannen van werkzaamheden buiten kwetsbare perioden of het implementeren van compenserende maatregelen, kunnen vertragingen worden voorkomen en de impact op de natuur worden geminimaliseerd.
Visueel gezien zou een stroomschema van het proces, van quickscan tot vergunningaanvraag, een duidelijk overzicht bieden van de verschillende stappen in het ecologisch onderzoek. Een illustratie van deze stappen kan verder verduidelijken hoe elk onderdeel van het onderzoek bijdraagt aan een vlotte en verantwoorde voortgang van het project.
Laat hieronder uw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om een offerte op maat te geven.