drie plantjes in verschillende groei stadia

Sustainable Development Goals

Lees meer over onze bijdrage aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. 

Soil
Concrete
Bio-based

De wereld moet een betere plek worden. Dat spraken alle landen aangesloten bij de Verenigde Naties in 2015 met elkaar af. De SDGs, ook wel de Sustainable Development Goals of Duurzame Ontwikkelingsdoelen, zijn de zeventien doelen om dit in 2030 te bereiken. Ook wij hechten grote waarde aan dit mondiale kompas voor uitdagingen als honger, onderwijs en de klimaatcrisis. Met onze bedrijfsactiviteiten leveren we een belangrijke bijdrage aan een groot deel van de SDGs.

Doel 2. Geen honger | Zero hunger

Beëindig honger en promoot duurzame landbouw

Door klimaatverandering en het wereldwijde gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en chemie, is de bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit drastisch afgenomen. Veel landbouwgrond is uitgeput en ongeschikt voor de voedselteelt. Wij produceren bodemverbeteraars en organische meststoffen waarmee land- en tuinbouwers de bodem nieuw leven kunnen inblazen. Met een optimaal bodemleven, kunnen telers weerbare gewassen van hoge kwaliteit produceren. Die minder gevoelig zijn voor droogte of wateroverlast. Met betere oogsten en hogere opbrengsten kunnen zij een einde maken aan de wereldwijde voedselcrisis.
 

Doel 3. Goede gezondheid en welzijn | Good health and well-being

Verzeker een goede gezondheid en promoot welvaart voor alle leeftijden

De bodem bepaalt de kwaliteit van ons voedsel. Daarom zijn de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit in de bodem zo elementair voor onze gezondheid. Mondiaal is kunstmest de meest gebruikte meststof. Maar kunstmest bevat slechts tien verschillende mineralen. Terwijl planten er wel dertig nodig hebben om gezond te blijven, en goed te kunnen groeien. Biologische en groene teelt met organische meststoffen reduceert niet alleen CO2-uitstoot en het gebruik van water. Het zorgt ook voor gezondere gewassen van hoogwaardige kwaliteit. En daarmee voor beter voedsel en een gezonder bestaan.
 

Doel 4. Kwaliteitsonderwijs | Quality education

Verzeker gelijke toegang tot kwaliteitsvol onderwijs en bevorder levenslang leren voor iedereen

Als bodemexperts is het onze missie, om onze kennis over de bodem en het bodemleven zo veel mogelijk te verspreiden. Want een gezonde bodembiologie is essentieel voor gezonde gewassen.​ Daarmee is het van groot belang dat land- en tuinbouwers over de hele wereld zoveel mogelijk kennis over de bodem en het bodemleven vergaren.

Kennisdeling is verankerd in onze werkwijze. Met onze consultative selling methodiek, zijn wij vooral jouw adviseur. We helpen je bij het identificeren van jouw behoeften. En zetten onze uitgebreide kennis in om jouw uitdagingen op te lossen. Vaak doen wij een bodemdiagnose, waarin we analyseren hoe we het bodemleven kunnen stimuleren. Maar ook hoe we een hogere opbrengst kunnen realiseren. Dit leidt lang niet altijd tot de verkoop van onze eigen producten. Maar de kennis die wij in dit proces delen, kost niets.

Daarnaast bieden wij met ons programma Stimulus, een kwalitatief hoogstaand opleidingsprogramma voor land- en tuinbouwers. Hierin delen wij onze kennis over de moderne en regeneratieve landbouw. Vanzelfsprekend staat een gezonde bodem hierbij centraal.

Ook binnen onze eigen organisatie is opleiding en ontwikkeling een belangrijke pijler. Onze mensen zijn ons meest waardevolle kapitaal. Daarom investeren wij in iedereen die bij ons werkt. Het levert niet alleen uitgebreide expertise op. Maar ook vooral gemotiveerde en tevreden medewerkers. 


Doel 6. Schoon water en sanitair | Clear water and sanitation

Verzeker toegang tot duurzaam beheer van water en sanitatie voor iedereen

Een uitgebalanceerde waterhuishouding en een gezonde bodem zijn belangrijke voorwaarden voor schoon drinkwater en sanitair. Daarom creëren wij gescheiden rioolstelsels, watergangen, overstroomvoorzieningen, infiltratie- en bergingsvoorzieningen. Zodat we het grond- en oppervlaktewater optimaal kunnen beheren. Maar nog belangrijker is dat we gewassen beschermen met hun eigen plantweerbaarheid. Daarvoor behandelen we de bodem met respect. We gebruiken organische meststoffen, en dringen het gebruik van bestrijdingsmiddelen verder terug. Het resultaat is niet alleen een bodem die vrij is van pesticiden en stikstof. Maar ook een bodem die water beter vasthoudt.


Doel 9. Industrie, innovatie en infrastructuur | Industry innovation and infrastructure

Bouw veerkrachtige infrastructuur, bevorder inclusieve en duurzame industrialisering en stimuleer innovatie

Wij zijn toekomstgerichte, innovatiegedreven ondernemers. We willen werkelijk waarde toevoegen, en een bijdrage leveren aan een betere wereld. Daarom creëren we duurzame oplossingen voor slimme infrastructurele-, gezonde bodem- en circulaire biobased producten en diensten.

Voor onze infrastructurele projecten, werken wij met onderhoudsarm beton dat honderd procent recyclebaar is. Wij zijn jouw betrouwbare partner in de energie- en grondstoffentransitie. Vanuit dertien locaties in Nederland halen wij jouw groene reststromen op. Deze biomassa zetten wij om in bijzonder specifieke biobased grondstoffen en halffabricaten voor de industrie.

Onze Research & Development afdeling werkt dagelijks aan nieuwe, slimme, biobased innovaties. Vegan leer van bladeren. Kerstballen van dennennaalden. Biobrandstof van houtchips. Bomen die perfect groeien in beton. Biochar, waarbij we hout zuurstofloos verbranden. Het is geen toekomstmuziek, maar onze dagelijkse realiteit.


Doel 11. Duurzame steden en gemeenschappen | Sustainable cities and communities |

Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam

De trek naar de stad is groter dan ooit. En daarmee ook de uitdaging om deze urbanisatie duurzaam vorm te geven. Toch zien wij vooral kansen. Wij ontwikkelen slimme infrastructurele oplossingen voor de logistiek en inrichting van stedelijk gebied. Dat begint onder de grond. Met een uitgebalanceerde waterhuishouding. In de bodem. Met een optimaal bodemleven en florerende biodiversiteit. En bovengronds. Met heel veel groen. Zo creëren wij een veilige, duurzame en toekomstbestendige openbare ruimte. Een plek waar mensen graag wonen, werken en recreëren.

 

Doel 12. Verantwoorde consumptie en productie | Responsible consumption and production

Verzeker duurzame consumptie- en productiepatronen

Circulariteit is het uitgangspunt voor een toekomstbestendig en verantwoord productieproces. En daarmee voor duurzame consumptie. Wanneer je organische stoffen op waarde schat, en hergebruikt als grondstof, zet je een opwaartse spiraal in gang. Telen met organische meststoffen, betekent een productieproces met minder water, meer voedingstoffen, en zonder bestrijdingsmiddelen. Het resultaat? Gezonde gewassen van hoogwaardige kwaliteit. En een langere houdbaarheid. Hiermee zorgen wij niet alleen voor gezondere voeding, maar ook voor drastische vermindering van voedselverspilling.

 

Doel 13. Klimaatactie | Climate action

Neem dringend actie om klimaatverandering en haar impact te bestrijden

De impact van klimaatverandering op onze aarde is verontrustend. Extreme weersomstandigheden wisselen elkaar af. Met lange perioden van droogte enerzijds, en wateroverlast anderzijds. Aantallen en diversiteit van dieren en planten gaan snel achteruit. Het zijn ontwikkelingen die we kunnen en moeten tegengaan.

Hiervoor zetten wij biomassa in als hernieuwbare bio-energie en hoogwaardige biobased producten. Zo gaan we ontbossing en verbranding van fossiele brandstoffen tegen.

Met onze organische meststoffen verbeteren we niet alleen de bodemvruchtbaarheid. We verminderen ook de hoge concentraties stikstof die in de natuur terechtkomen door het gebruik van kunstmest in de landbouw.

 

Doel 14. Leven in het water | Life below water

Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen

Het aantal dode zones in onze oceanen is in de laatste 50 jaar verviervoudigd. Dode zones zijn plaatsen waar zo weinig zuurstof in het water zit, dat er vrijwel geen natuurlijk leven meer mogelijk is. In kustwateren en riviermondingen is de stijging nog veel hoger. Daar vertienvoudigde het aantal dode zones. Naast opwarming van de aarde, moeten we de oorzaak vooral zoeken in het gebruik van meststoffen. Uit mest verdampt stikstof als ammoniak. Een deel komt in de lucht terecht. Een ander deel spoelt uit naar het grondwater. Dit noemen we nitraatuitspoeling.

Om verdere achteruitgang van de waterkwaliteit te vermijden, produceren wij organische meststoffen. Deze circulaire producten dringen niet alleen het gebruik van kunstmest terug. Ze zijn ook drie keer zo voedzaam, wat de weerbaarheid en kwaliteit van gewassen ten goede komt.

Om het mestoverschot van de Nederlandse landbouw te compenseren, exporteren wij ook Nederlandse mest naar maar liefst 70 landen.
 

Doel 15. Leven op het land | Life on land

Bescherm, herstel en bevorder het duurzaam gebruik van ecosystemen, beheer bossen duurzaam, bestrijd woestijnvorming en landdegradatie en draai het terug en roep het verlies aan biodiversiteit een halt toe

Onze kracht ligt in de bodem. Dat is onze basis. Daar ligt onze belangrijkste expertise. Het is ook waar het antwoord ligt voor de uitdaging waar wij nu voor staan. Een duurzame leefomgeving creëren op een planeet die uitgeput raakt. Een bruisend bodemleven is het fundament van gezonde planten, biodiversiteit, schone lucht, en schoon water. Daarom behandelen wij de bodem met respect. Investeren wij dagelijks in een circulaire economie, waarin afval niet bestaat. En gaan wij altijd voor een lange termijnoplossing, die goed is voor mens en milieu.

sdg rond
Sustainable Development Goals
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais