bomen in stad

Kennis delen voor behoud openbaar groen

Column van Pius Floris - Den Ouden PHC

Soil
Concrete
Bio-based

Ik bemoei me alweer zo'n kleine vijftig jaar met het wel en wee van bomen. Tja, vroeg begonnen, hè. Er is onvoorstelbaar veel gebeurd, ontwikkeld, uitgevonden en verbeterd in de loop van die vele jaren. Bomen kregen een positie in de bebouwde omgeving, boomchirurgie werd boomverzorging en het onderhoud van bomen werd normaal.

Ik mocht al meedoen in dit fascinerende beroep in de jaren 70 van vorige eeuw. Tjonge jonge, wat hebben we toen met de beste bedoelingen een hoop bomen om zeep geholpen. Zelfs toen al ruimschoots was aangetoond dat 'boomchirurgie' echt niet goed was voor bomen, bleven sommige beroepsbeoefenaren gewoon doorgaan met wat ze gewend waren. Dat kun je in de meeste beroepen niet doen, maar in de groene sector is het meer regel dan uitzondering om aan tradities vast te houden, ook al zijn ze nog zo achterhaald. Of het nu gaat om verschillende snoeimethoden of de aanbevolen lengte van boompalen bij nieuwe aanplant, het is na vijftig jaar boomverzorging nog steeds een ratjetoe.

Er worden verwoede pogingen gedaan om het boomonderhoud in normen te gieten. Toegegeven, die normen zijn er en worden steeds verfijnd. Het Norminstituut Bomen doet fantastisch werk op dit vlak. Als elke gemeente en ieder die met bomen werkt zich zou richten naar de door vakmensen opgestelde normen, krijgt het vak vanzelf de waardering die het verdient. En dat niet alleen, dan wordt de meerwaarde van bomen in de steeds verder verdichte bebouwde omgeving sneller duidelijk.

pius

Bomen zijn goedkope en efficiënte manier van groenonderhoud

Het is tijd om voor elk plukje groen in de stad te knokken. En terwijl ik dit schrijf, realiseer ik me dat er sinds een jaar of veertig dus eigenlijk niets veranderd is. Toch is de tendens voelbaar dat de rol van bomen voor de leefbaarheid en gezondheid van de stad meer aandacht krijgt. Dat kan alleen maar beter worden als boomwerkers eensgezind hun kennis en aandacht vestigen op de noodzaak van bomen in de stad. Want met bomen kan de ruimte worden ingevuld die niemand gebruikt. Een boom gebruikt hooguit een paar vierkante meter stadsruimte, terwijl de kruin makkelijk 100 tot 500 kubieke meter ruimte neemt. Efficiënter lijkt het niet te kunnen. De onderhoudskosten van bomen per kubieke meter volume zijn vele malen goedkoper dan van elke andere vorm van groenonderhoud.

De voordelen van groen in de stad hoef ik u niet uit te leggen, want u leest Boom in Business. Uw kennis en ervaring worden steeds belangrijker, met de huidige maatschappelijke vervlakking. Daarom is het zo belangrijk om uw kennis te delen. Praat over uw kennis. Sta open voor discussie. Zorg ervoor dat u beleidsmakers kunt overtuigen. Vertel opdrachtgevers duidelijk wat uw visie is. Of beter nog: bied alternatieven aan. Daar helpt u de wereld mee. Want wat je doet voor een persoon, doe je voor de wereld.

Kennis delen is ongelooflijk belangrijk. Ik heb mijn kennis altijd graag gedeeld. Voor mij is dat de beste manier om meer kennis op te doen. Als je kennis niet deelt, is het moeilijk om nieuwe kennis op te doen. In de jaren 80 leerde ik van Herman van Veen de volgende uitspraak: 'Als ik alles wat ik van een ander heb, moest teruggeven, had ik niet eens een naam.' Door kennis te delen, uit je je dankbaarheid aan allen van wie je iets hebt mogen leren.

Het groene vak is letterlijk van levensbelang voor de leefbaarheid van ons allemaal. En dat belang is groot genoeg om je kennis daarover elke dag te delen. Succes!

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais