Planten hebben tijdens de evolutie goed geleerd hoe zij zichzelf kunnen verdedigen. Studies naar plantweerbaarheid tonen aan dat planten beter bestand zijn tegen bedreigingen, als ze de benodigde mineralen en organische componenten gebalanceerd kunnen opnemen. Hierdoor worden stofwisselingsproducten aangemaakt die de plant helpen bij allerlei functies, waaronder de natuurlijke afweer tegen schadelijke schimmels en insecten.
Mineralen worden beter opgenomen wanneer er sprake is van een goede microbiologie in de bodem. De hoeveelheden koper voor zowel gangbare als biologische wijngaarden zijn opgelopen tot gemiddeld 50 mg per liter droge grond. Deze toenemende hoeveelheid koper in de grond heeft een negatief effect op de microbiologie in de bodem (Bron: wetenschap.nu).
De toename van zwavel en koper in de bodem zorgt voor een verschuiving in de opneembaarheid van mineralen. het gevolg is dat planten onzichtbare tekorten krijgen waardoor ze verzwakken en de gevoeligheid voor aantasting toeneemt.
Door de toename van zwavel en koper in de bodem verschuift de opneembaarheid van mineralen. Het is gebleken dat in de grond van zowel gangbare als biologische wijngaarden, de hoeveelheden koper zijn opgelopen tot gemiddeld 50 mg per liter droge grond. Deze koperconcentratie hindert de calciumopname van de plant en de microbiologie in de bodem. Een minder actieve bodembiologie heeft directe gevolgen voor de opname van elementen.
Zwavel stimuleert de opname van koper, waardoor er minder ruimte is voor de opname van ijzer, zink en molybdeen maar bemoeilijkt de opname van silicium. Het gevolg is dat planten vatbaarder zijn voor pathogenen. Molybdeen is erg belangrijk bij de omzetting van nitraat in eiwitten. Als door gebrek aan molybdeen het nitraatgehalte hoog blijft worden schimmels en insecten juist aangetrokken.
De beste gewasbescherming komt vanuit de eigen plantweerbaarheid, daarom is een gezonde bodembiologie essentieel voor gezonde gewassen. Druiven groeien het beste met 100% organische meststoffen. In dierlijke meststoffen, compost en kunstmest zijn de mineralen onvoldoende uitgebalanceerd, waardoor de vruchtzetting minder optimaal verloopt.
Druivenplanten zijn uitstekende bodemverbeteraars. Hoe complexer de suikers die in het blad worden gevormd, hoe meer en beter de exudaten (uitscheidingsproducten). Die komen via de wortels in de bodem terecht. Daarmee krijgen de micro-organismen ook beter voedsel. Daarmee wordt het bodemleven gestimuleerd en worden planten weerbaarder gemaakt.
Goede fotosynthese is erg belangrijk voor de weerbaarheid van het gewas en de wortelbiologie. Beperkte fotosynthese zorgt voor eenvoudige suikers, welke aantrekkelijk zijn voor pathogenen. Tevens zorgt beperkte fotosynthese voor weinig wortelexudaten in de bodem, waardoor de microbiële activiteit rond de wortels afneemt. Het stimuleren van goede fotosynthese zorgt voor betere weerbaarheid en vruchten van goede kwaliteit en met hoge suikerwaarden. Regelmatige bladbemesting met OPF, PreTect*, Fulvic 25 en Natural Green stimuleert de fotosynthese, versterkt de fysiologische ontwikkeling en verbetert de oogstkwaliteit.
Het voedt zowel de plant als de bodem optimaal. Planten zijn hierdoor in staat zichzelf én hun wortelomgeving gezond te maken en te houden. Dit bevordert de productie en reduceert de jaarlijkse kosten!