historisch vooronderzoek

Afdeling Historisch Vooronderzoek onderzoekt internationaal archiefmateriaal

Onze afdeling Historisch Vooronderzoek heeft vorig jaar een gehele week onderzoek uitgevoerd in The National Archives in Londen.

Naar Den Ouden Bodac
Concrete

Onze afdeling Historisch Vooronderzoek heeft vorig jaar een gehele week onderzoek uitgevoerd in The National Archives in Londen. Hier hebben onze historici een grote slag geslagen in het verkrijgen van belangrijk en verplicht bronmateriaal om onderzoek te doen volgens het CS-VROO. Documenten uit de archieftoegang ‘AIR 37’ zijn hier een goed voorbeeld van.

Het betreft de verslaglegging van de ‘Allied Expeditionary Air Force, later Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force (Air), and 2nd Tactical Air Force’. Deze 2nd Tactical Air Force bood steun aan gevechtstroepen door tactische doelwitten te bombarderen. De Hazemaijerfabriek in Hengelo, Overijssel, is zodoende op 18 maart 1944 gebombardeerd door Squadrons met Mosquito vliegtuigen van de 140 Wing. Deze fabriek produceerde elektrotechnische apparatuur voor de Duitsers. Door middel van een bombardement probeerden de geallieerden dit te dwarsbomen. Op de foto hieronder is te zien wat het resultaat is van dit bombardement. Deze ‘actiefoto’ laat inslagen zien en met de onderstaande beschrijving wordt duidelijk wat er precies geraakt is. 

Tijdens de oorlog was dit uiterst handige informatie voor de geallieerde operaties en tegenwoordig is deze informatie voor ons weer van onschatbare waarde. Door het analyseren van dergelijk bronmateriaal kunnen wij specifieker een gebied afbakenen op afwerpmunitie. Kortom, een mooie bron die ons verder helpt bij het geven van het juiste advies omtrent OO.

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais