zwammerdam

Archeologen Den Ouden Bodac in het nieuws met twee onderzoeken

De archeologen van Den Ouden Bodac onderzoeken de Schelmentoren in Heerlen en castellum Nigrum Pullum bij Zwammerdam.

Naar Den Ouden Bodac
Concrete

Twee mooie klussen voor de archeologen van Den Ouden Bodac. De één bij de Middeleeuwse Schelmentoren in Heerlen, de ander bij het Romeinse fort Nigrum Pullum bij Zwammerdam. Onze Senior KNA-archeoloog Yannick Raczynski-Henk vertelt er meer over.

schelmentoren

Schelmentoren in Heerlen

"De Schelmentoren maakte ooit deel uit van de omwalling van het zogenaamde Landsfort Heerle, dat volgens de overlevering gebouwd is in de 12e eeuw. Archeologen houden niet van overlevering, dus daarom heeft Den Ouden Bodac in opdracht van de gemeente Heerlen de fundering van de toren blootgelegd, om door middel van monstername te kijken of dit klopt. Daarbij hebben wij samengewerkt met ArcheoPro en Saricon, die geofysisch onderzoek in de omgeving hebben gedaan."

Onder meer De Limburger schreef over het onderzoek naar de Schelmentoren. Lees het hier.

zwammerdam

Nigrum Pullum bij Zwammerdam

"Het Romeinse fort Nigrum Pullum is in de jaren 50 al grotendeels opgegraven, behalve één hoekje, op het terrein van Ipse de Bruggen, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Den Ouden Bodac onderzoekt nu dat laatste hoekje, zodat daar een nieuwe vleugel van een van de gebouwen van Ipse de Bruggen kan worden neergezet. Het onderzoeken van een Romeins castellum van 2.000 jaar geleden is net zo zeldzaam als het blootleggen van een toren van 800 jaar oud, dus de archeologen van Den Ouden Bodac boffen op dit moment. De bewoners van Ipse de Bruggen helpen vol enthousiasme mee met de vondstverwerking."

Onder andere het AD schreef over het onderzoek naar het fort. Lees het hier.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais