Foto 1 veldonderzoek Vught

Archeologisch veldonderzoek Landgoed Groensche Hoeven

De archeologen van Den Ouden Bodac hebben de bodem van het geplande nieuwe woongebied Landgoed Groensche Hoeven onderzocht op archeologische resten.

Concrete

In Vught gaan de collega's van Den Ouden Infra binnenkort aan de slag met het bouw- en woonrijp maken van de kavels en omgeving van het nieuwe woongebied Landgoed Groensche Hoeven. Maar voordat de bodemroerende werkzaamheden kunnen starten, hebben wij de #bodem van het plangebied onderzocht. Het fundament voor iedere bouwactiviteit is tenslotte een bodem waarin het risico op ontplofbare oorlogsresten en verontreinigingen zoals asbest beheersbaar is.

Foto 2 Veldonderzoek Vught

Archeologisch onderzoek

Uit vooronderzoek bleek dat er archeologische resten in de bodem aanwezig waren die veiliggesteld dienen te worden voor de toekomst. Het archeologisch onderzoek is uitgevoerd in combinatie met onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten en een asbestsanering in delen van het onderzoeksgebied.

Foto 3 veldonderzoek Vught

Veldonderzoek afgerond

Het veldonderzoek is inmiddels afgerond en onze archeologen hebben een aantal waardevolle archeologische resten van boeren erven uit de Nieuwe Tijd aangetroffen, waaronder waterputten, muurwerk, paalkuilen en een afvalkuil. Het opsporingsteam trof daarnaast nog drie ontplofbare oorlogsresten aan: een verschoten brisantgranaat van 20mm, een niet verschoten brisantpantsergranaat van 75mm en een niet verschoten M48 ontsteker. 

Behalve de ontplofbare oorlogsresten, zijn ook explosiefvrije ontplofbare oorlogsresten aangetroffen. Zo zijn er nog drie M48 ontstekers van verschoten aard, twee verschoten en één niet-verschoten rookgranaat van 2 inch mortieren en achttien stuks van diverse soorten kleinkalibermunitie gevonden.

 

 

 

Nu het veldwerk is afgerond, gaan we over tot de volgende fase van het archeologisch traject; de evaluatie, uitwerking en rapportage. Onze specialist gaat de verzamelde vondsten wassen en determineren. We hebben tijdens het veldwerk al gezien dat de afvalkuil veel gebruiksaardewerk bevatte. Deze kannen, borden en grapen vertellen ons veel over het huiswaar van één van de boerderijen. Alle verzamelde gegevens, zoals een database met de informatie over sporen en vondsten, GIS data, foto’s en tekeningen, analyseren we en verwerken we in een rapport. Daarin combineren we alle informatie om zo een reconstructie te kunnen maken van wat er in het verleden is gebeurd in het plangebied en hoe men daar leefde. Ondanks dat er relatief veel documentatie is over de Nieuwe Tijd, kunnen de aangetroffen resten wellicht meer zeggen over aspecten van het dagelijks leven die niet in schrift zijn vastgelegd.

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais