Grond

Deense Madsen mitrailleur gevonden in Lent

Lees meer over de aangetroffen mitrailleur in Lent. 

Concrete
den ouden bodac

Deense Madsen mitrailleur gevonden in Lent

Bij opsporingswerkzaamheden in Lent heeft Bodac een Deense Madsen mitrailleur aangetroffen. Deze mitrailleur werd bij de Deense strijdkrachten ingevoerd in 1903. Het wapen is door meer dan dertig landen gebruikt, waaronder ook Nederland. De mitrailleur werd geproduceerd in diverse kalibers en er bestaan meer dan honderd varianten.

madsen den ouden bodac

Hoe komt een Deense mitrailleur in Lent terecht?

Na de Duitse bezetting van Denemarken werden, zoals in alle bezette landen,  grote aantallen wapens en bijbehorende munitie buitgemaakt. Buitgemaakte Deense Madsen mitrailleurs werden bij het Duitse leger in de bewapening opgenomen onder de benaming “leichtes Maschinengewehr 158 (d)”, waarbij de D voor Denemarken staat. Het latere type Madsen 1924 werd opgenomen onder de benaming “leichtes Maschinengewehr 159 (d)”.

We hebben in Lent ook de bijbehorende Deense M1908 patronen aangetroffen in het kaliber 8x58R. Met deze buitgemaakte mitrailleur kon namelijk niet de standaard Duitse munitie van het kaliber 7,92x57 worden verschoten.

Duitse conversie van de madsen M1942 naar bandvoering

Duitse conversie van de Madsen M1924 naar bandvoeding, met opgezette trommel en hulzenopvangzak

Overigens werd de productie van de Madsen mitrailleur in Denemarken tijdens de Duitse bezetting voortgezet. Daarbij werd het kaliber aangepast aan de standaard Duitse 7,92x57 patroon en werd tevens het aanvoermechanisme gewijzigd, zodat er patroonbanden (in trommels met een capaciteit van 100 patronen) mee konden worden verschoten, in plaats van de standaard 30 schots magazijnen. In tegenstelling tot de patroonbanden van de Duitse mitrailleurs MG34 en MG42, bestond deze patroonband echter uit losse schakels. Het wapen werd tevens voorzien van een opvangzak voor de hulzen en de patroonbandschakels. Het in Lent aangetroffen exemplaar betreft echter een originele Deense uitvoering.

Met dank aan: Jan van Boeijen

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais