vlissingen 1

Den Ouden Bodac legt twee ondergrondse bunkers uit WOII bloot

Een bijzonder project voor Den Ouden Bodac in Vlissingen.

Naar Den Ouden Bodac
Concrete

Twee ondergrondse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die bij werkzaamheden op een bouwkavel in Vlissingen aan het licht zijn gekomen. Aan Den Ouden Bodac de mooie taak om de twee bunkers zichtbaar te maken en leeg te graven. De bunkers dienden waarschijnlijk als gewondenverzamelplaatsen voor Duitse militairen, blijkt uit schetsen die vlak na de oorlog zijn gemaakt.

Alledaagse vondsten

Den Ouden Bodac heeft de bunkers inmiddels volledig zichtbaar gemaakt. Dat de bunkers bedoeld waren om gewonden op te vangen, blijkt uit de alledaagse vondsten die er zijn gedaan. Zo kwamen wat servies, een laars en een soeplepel aan het licht. De gewondenverzamelbunkers waren onderdeel van een hospitaalbunkercomplex waar gewonde soldaten werden behandeld. De muren van de bunkers zijn twee meter dik en konden dus wel tegen een stootje.

vlissingen 2
Eén van de vondsten in de twee bunkers

Werkzaamheden conform CS-OOO

Omdat niet kon worden uitgesloten dat er explosieven in de bunkers aanwezig waren, heeft Den Ouden Bodac de werkzaamheden uitgevoerd conform de proceseisen uit de CS-OOO. Daarnaast hebben we het omliggende terrein van de bunkers onderzocht op de aanwezigheid van explosieven en hebben we de Walcherense Archeologische dienst voorzien van de benodigde civieltechnische ondersteuning gedurende het onderzoek naar en in de bunkers.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais