vliegtuigberging

BODAC - Den Ouden Bodac ondersteunt Defensie bij vliegtuigberging in Alblasserdam

Een nieuwe vliegtuigberging voor Den Ouden Bodac.

Concrete

Den Ouden Bodac is in opdracht van gemeente Alblasserdam begonnen met de voorbereiding voor de berging van een Hawker Typhoon-jachtvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort in de polder Kortland bij Alblasserdam. De berging van het wrak start op 26 februari en duurt circa twee weken.

Civieltechnische ondersteuning

Het vliegtuigwrak ligt in de bodem onder een vrij toegankelijk bos- en wandelgebied. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van restanten van munitie, wapens en vloeistoffen, heeft de gemeente Defensie gevraagd om het wrak te bergen en eventueel aanwezige munitie te ruimen. Den Ouden Bodac biedt hierbij civieltechnische ondersteuning en verzorgt de sanering van mogelijk verontreinigde grond. Den Ouden Bodac is een van de weinige bedrijven in Nederland die is gespecialiseerd in het uitvoeren van vliegtuigbergingen.

Veilige en schone bodem

Naast munitie- en wapenresten, zijn er volgens onderzoek vliegtuigbrandstof en olie aanwezig in de bodem rondom het vliegtuig. De aanwezigheid van het wrak vormt dus een gezondheids- en veiligheidsrisico voor mens, flora en fauna in het gebied.

Met de berging van het vliegtuigwrak maakt Den Ouden Bodac de bodem weer veilig voor mens en milieu.

Het lokale nieuwsplatform heeft een bericht geschreven over de vliegtuigberging. Lees het bericht hier.

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais