archeologie

Nationale archeologiedagen

Lees meer over de Nationale archeologiedagen.

Concrete

De Archeologiedagen op 17, 18 en 19 juni 2022 brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. De Archeologiedagen zijn drie dagen in het jaar waarop een groot publiek kennis kan maken met alle aspecten die de Nederlandse archeologie zo leuk maken. De dagen brengen het verleden tot leven, vertellen het verhaal van vroeger en zijn een unieke gelegenheid om eens mee te kijken wat er allemaal in de Nederlandse bodem verborgen zit en zat. Ook Bodac droeg hieraan bij met twee projecten.

Heerlen

Vandaag starten de archeologen van Bodac in samenwerking met de specialisten van Restaura aan een archeologische inspectie van een kelder uit de Romeinse tijd. De kelder is voor het eerst ontdekt in 1928. Toen werd vermoed dat de kelder behoorde tot het huis van een pottenbakker, omdat de kelder nabij een pottenbakkersoven was aangetroffen. De vondsten zijn destijds in de 1e tot midden 2e eeuw na Christus gedateerd. In 1952 is de kelder verder onderzocht. Met dit tweede onderzoek is de kelder gedateerd in het eind van de 2e eeuw tot het begin van de 3e eeuw. Beide onderzoeken zijn niet zo zorgvuldig gedocumenteerd en uitgewerkt als tegenwoordig gebruikelijk is. Daarom gaan we de kelder opnieuw onderzoeken, met hedendaagse technieken en kennis, om zo veel mogelijk informatie te verzamelen en veilig te stellen voor de toekomst.

Excursie Zuid-Limburg

Naast de nationale archeologiedagen kun je natuurlijk ook de rest van het jaar van archeologie genieten. Buiten de musea en archeohotspots kun je nagenoeg overal in onze dorpen, steden en het landschap de geschiedenis herleven. Daarvoor moet je alleen wel weten waar je naar kijkt.

Om dat te leren zijn de archeologen van Bodac recent op excursie naar Zuid-Limburg gegaan. Hier hebben ze bekende archeologische hotspots bezocht zoals de vuursteenmijnen en kasteelruïne van Valkenburg, vakwerkhuizen en een zwerfkei met slijpsporen in Mechelen (foto 2) en de Helpoort van Maastricht, die met een datering tussen 1250 en 1275 na Christus de oudste overgebleven stadspoort van Nederland is.

Op een paar van de excursiepunten is de geschiedenis minder goed zichtbaar en moet je je verbeeldingskracht gebruiken. Zo ook ter plaatsen van de vindplaats Colmont-Ponderosa (foto 1). Dit is de tweede Nederlandse Neanderthalervindplaats die met gravend onderzoek is onderzocht. Onze senior KNA archeoloog Yannick heeft aan dat onderzoek meegewerkt en wist er genoeg over te vertellen. De vindplaats ligt op een uitstekende kaap, met een uitzicht op het dal van Colmont. Het huidige landschap verschilt hier niet heel sterk met het Pleistocene landschap, het zal voornamelijk met wat meer steppevegetatie begroeid zijn geweest. Een kaap zoals hier was een uitstekende plaats om je te vestigen in de tijd van de jager-verzamelaars. Door het verre uitzicht kon men grote kuddes rendieren, paarden en oerossen al van ver aan zien komen en hadden ze genoeg tijd om bijvoorbeeld een hinderlaag voor te bereiden.

Zo zie je maar, onze geschiedenis komt in alles terug. Wanneer het nog verborgen is maken wij het met archeologisch onderzoek weer zichtbaar.’’

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais