vossenpels 7

Scholieren volgen workshop historisch vooronderzoek

De leerlingen namen een kijkje bij ons opsporingsproject bij de nieuwe wijk Vossenpels in Lent, gemeente Nijmegen.

Lees meer over dit opsporingsproject
Concrete

Leerlingen van de onderbouw van het Citadel College zijn de afgelopen weken langsgekomen bij één van onze projecten. In het kader van een workshop kwamen de leerlingen een kijkje nemen op de locatie van het project ‘Vossenpels Noord’ in Lent, gemeente Nijmegen.

Ten behoeve van de ontwikkeling van woningbouw maakt Den Ouden Bodac hier de bodem vrij van OO (Ontplofbare Oorlogsresten). Aangezien er sprake is van veel verstoring door voormalige tuinbouw in het gebied en er meerdere hoofdsoorten munitie in sloten worden aangetroffen, is het een grootschalige en secure opsporingsklus. Naast het opsporen van de OO, saneert Den Ouden Bodac de bodem om deze te ontdoen van verontreinigingen.

Door de grootte van deze klus, is er reden genoeg om de buurt kennis te laten maken met de uitvoerders en de uitvoering van het project. Twee groepen leerlingen van het Citadel College werden ontvangen door historici Daan van Alphen, Martijn van Bommel en Senior Deskundige OOO Eric Beek. De onderbouwleerlingen kregen een presentatie waarin de historische context van de streek werd uitgelegd (operatie Market Garden, frontlinie, etc.) en hoe dit verleden nog steeds effect heeft op het heden. Er bevinden zich namelijk nog steeds erg veel Ontplofbare Oorlogsresten in de bodem van de Vossenpels afkomstig uit deze periode. Over dit ‘bodemgevaar’ werden de leerlingen bewust gemaakt aan de hand van echte munitieartikelen onder professionele begeleiding van de Senior Deskundige OOO in de VTVS (veilige opslag van OO).

Tenslotte mochten de leerlingen ook zelf proberen of ze in de wieg gelegd waren om OO op te sporen en gingen ze in duo’s aan de slag met de metaaldetector. Uiteraard waren er vooraf onschadelijk gemaakte munitieartikelen begraven in een speciaal daarvoor gemaakte zandbak nabij het opsporingsterrein.

Al met al was het voor de leerlingen een erg interessante ochtend. Hopelijk hebben ze het een en ander geleerd over de oorlogsgeschiedenis van hun buurt en de effecten die daarvan vandaag de dag nog steeds voelbaar zijn. Aan het einde van de ochtend kregen ze nog een goodiebag van Den Ouden Bodac en was het weer tijd voor een normale les.

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais