granaatontploffing afsluitdijk

3.7-inch granaat onschadelijk gemaakt bij de Afsluitdijk

Concrete

Bij het veiligstellen van de bodem rondom de Afsluitdijk, zijn we op een aantal opvallende vondsten gestuit. Het gaat om diverse granaathulzen, een 7,5cm brisantpantser granaat (Duits) en 4 maal een 3.7-inch granaat! Waar en hoe deze gebruikt worden, leest u hieronder.

Het 3.7-inch kanon was een Brits luchtafweerkanon die tijdens de WOII door diverse landen werd gebruikt. De 3.7-inch granaten waren uitgerust met mechanische tijdsontstekers om na een bepaald aantal seconden na afvuren tot ontploffing te komen. Eerst werd er bepaald hoe hoog een vliegtuig vloog. Op basis van die hoogte werd  de tijdsontstekers ingesteld. Vervolgens werd de granaat verschoten en door middel van extreme scherfwerking het vliegtuig beschadigd en naar beneden gehaald. Het 3,7-inch kanon werd ten slotte ook gebruikt tegen ongepantserde doelen en onbeschermde troepen.

In onderstaande video is te zien hoe we samen met de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) de  granaat onschadelijk hebben gemaakt. Zo is Nederland weer een stukje veiliger!

Bekijk de video hier:
https://www.youtube.com/watch?v=BeRnsf53uss

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais