elektrische machine

De nieuwe elektrische mobiele graafmachine DX165W: Hoe rijdt het?

Machinist Frank vertelt over zijn eerste ervaringen met de emissieloze graafmachine.

Ook werken met zo'n mooie machine?
Concrete

Schoon en emissieloos bouwen in 2030, is het doel van het kabinet. Met de inzet van de nieuwe elektrische mobiele graafmachine Electric DX165W, geeft Den Ouden hier zeker invulling aan. Met een besparing van 1,6 ton CO2 per week en geen uitstoot van stikstof en fijnstof, biedt de machine veel voordelen.

‘Net zo snel als de dieselvariant’

Frank van der Pol is de machinist die op de allereerste Electric DX165W van Den Ouden mag draaien. Veldhoven was de afgelopen maanden zijn standplaats. Hier voert Den Ouden inmiddels de laatste werkzaamheden uit voor het project ‘Groenblauwe Zone’. Dit omvat de herinrichting van het parkgebied tussen de wijken ’t Look, Heikant en Oerle. Of de elektrische machine heel anders graaft? Helemaal niet, vindt Frank. “Hij graaft, draait en rijdt net zo snel als de dieselvariant. Ook de besturing in de cabine is vergelijkbaar.”

“Maar ik moet toegeven dat het even wennen is om de graafmachine op te laden. Het werkt eenvoudig, dat is niet de uitdaging. Het is een kwestie van naar het oplaadpunt rijden waar we opladen met groene stroom, de stekker erin steken en de volgende ochtend is de machine opgeladen. Wat het onwennig maakt, is dat je minder flexibel bent. Ik kan niet zomaar langer doorwerken, want dat haalt de accu niet.” Omdat we bij Den Ouden echte aanpakkers zijn en graag een stapje extra zetten, hebben we inmiddels een extra accupakket aangeschaft om flexibeler te werken.

Doelstellingen

We voeren de herinrichting uit voor gemeente Veldhoven. De gemeente heeft als doel om de milieueffecten bij het uitvoeren van infrastructurele werken te reduceren. Met inzet van de Electric DX165W sluit Den Ouden hier naadloos bij aan. De kraan stoot namelijk geen CO2, stikstof en fijnstof uit en bespaart ten opzichte van een dieselgraafmachine 1,6 ton CO2 per week. Deze hoeveelheid staat gelijk aan ruim 2,5 keer op en neer vliegen tussen Amsterdam en Rome. Wat Frank en zijn collega’s in de praktijk van deze CO2-besparing merken? “Als je rondom de graafmachine staat, ruik je geen uitlaatgassen. Het werkt prettig voor iedereen.”

Emissieloos bouwen

Als familiebedrijf willen we ervoor zorgen dat na ons nog diverse generaties prettig en veilig kunnen wonen en werken in hun leefomgeving. “Dit doen we door emissieloos te bouwen en werken,” vertelt Harm den Ouden, directeur Infra, Bodac & Materieel bij Den Ouden. “Naast de nieuwe Electric DX165W, bestaat ons emissieloze machine/wagenpark uit een elektrische minishovel, elektrische 4-tons minigraver, elektrische 9-tons midigraver en elektrische bedrijfsauto’s en -busjes. Op dit moment zijn nog twee elektrische trucks, een elektrische mobiele rupsgraafmachine, een elektrische 25 tons rupskraan, een elektrische 30 tons rupskraan en twaalf elektrische bedrijfsauto’s onderweg,” aldus Harm. “Met de aanschaf van de eerste elektrische kraanwagencombinatie in Nederland hebben we binnenkort bovendien een primeur.”

frank
Machinist Frank van der Pol bij de DX165W
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais