vliegvelden den ouden

INFRA - Renovatie start- en landingsbaan vliegveld Saba

Den Ouden Infra heeft in opdracht van Rijkswaterstaat de start- en landingsbaan van Juancho E. Yrausquin Airport op Saba gerenoveerd.

Concrete

Juancho E. Yrausquin Airport op Saba, Caribisch Nederland, heeft één van de kortste start- en landingsbanen ter wereld. Met een lengte van slechts 400 meter en omgeven door hoge bergen en steile kliffen, is dit een avontuurlijke luchthaven om op te vliegen.

vliegveld Saba

Project in het kort

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat (i.o.v. het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)  
Uitvoeringsperiode: september t/m oktober 2018  
Locatie: Juancho E. Yrausquin Airport, Saba

Om te blijven voldoen aan de internationale afspraken, moest Juancho E. Yrausquin Airport veiligheids- en onderhoudsmaatregelen nemen. Daartoe heeft Den Ouden Infra het vliegveld gerenoveerd.

De renovatie bestond uit het realiseren van een helikopterplatform, het vervangen van de asfaltlaag van de start- en landingsbaan door een betonverharding, het aanpassen van de Airfield Ground Lighting en het vernieuwen van diverse markeringen. Tijdens de werkzaamheden was de luchthaven gesloten, maar voor medische noodgevallen was de helikopterlandingsplaats constant beschikbaar.

Nieuwe landingsbaan in slechts 28 dagen

De gloednieuwe landingsbaan was in slechts 28 dagen voltooid. Dit leek vooraf voor velen een onmogelijke prestatie. Eén van de succesfactoren was de nauwe samenwerking met de opdrachtgever en communicatie met alle betrokken partijen. 

Spannende planning

"Het project heeft onder flinke tijdsdruk gestaan, zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering", vertelt manager projectbeheersing Rob Kroon. Ondanks alle voorbereidingen, gebeurden er zaken die het nog spannend maakten of de planning zou worden gehaald. Contractmanager Mathijs de Wit: "Tijdens de eerste betonstortdagen waren er enkele technische uitdagingen die het werk enigszins vertraagden. Daardoor verschoof een aantal werkzaamheden, waaronder het aanbrengen van de markering. De nauwe samenwerking en opschaling in bezetting waren in de laatste week de succesfactoren waardoor we samen het werk op tijd gereed hebben gekregen."

Orkaanseizoen

Bijzonder aan dit project was dat het werd uitgevoerd op het hoogtepunt van de orkaanseizoen. Tijdens de uitvoering hebben twee tropische stormen een bedreiging gevormd voor het project. Bijna dagelijks was er contact met de veiligheidsmeteoroloog van het KNMI voor de meest recente voorspellingen. Zo konden we bepalen of de werkzaamheden konden starten.

Meer weten over dit project? Neem contact op met Dirk van de Vleuten: d.vandevleuten@denoudengroep.com 

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais