organic 3

Den Ouden Organic en gemeente Meierijstad werken samen

Den Ouden Organic en gemeente Meierijstad slaan de handen ineen in de transitie naar verduurzaming van potgrond en substraten.

Over Den Ouden Organic
Soil
Bio-based

Den Ouden Organic en gemeente Meierijstad slaan de handen ineen in de transitie naar verduurzaming van potgrond en substraten. Waar de gemeente in maart 2023 het snoeihout bij particulieren in het buitengebied inzamelt, verwerkt Den Ouden dit tot substraatgrondstof die dient als veenvervanger voor potgrondbedrijven. Daarmee leveren we, samen met de gemeente en haar inwoners, een bijdrage aan een lagere CO2-footprint van potgrond en substraten.

Den Ouden neemt het gemeentelijke snoeihout in en verwerkt het op haar productielocatie De Vlagheide in Schijndel tot compost met het RHP-keurmerk. RHP-compost is een natuurlijke, 100% organische en circulaire substraatgrondstof. Potgrondbedrijven gebruiken de RHP-compost onder andere als veenvervanger in potgrond. Daarnaast is RHP-compost een grondstof voor onze eigen bodemsubstraten voor toepassing in de openbare ruimte.

Onze substraatgrondstoffen in verschillende kwaliteiten dragen naast het keurmerk RHP ook het Keurcompost-label van Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR). Dit geeft aan dat bij de productie de compost een goede hygiënisatie is opgetreden, waardoor mogelijke ziektekiemen in het groenafval zijn gedood met behoud van bodemleven en mineralen.

Convenant Milieu-impact potgrond en substraten

De BVOR heeft een convenant getekend voor de versnelde reductie van milieu-impact van potgrond en substraten. Doel is om significant minder veen te gebruiken in potgrond en substraten, en om het gebruik van compost te verdubbelen naar 600.000m3. Als lid en bestuurder van de BVOR is Den Ouden dus een stuwende kracht in de transitie naar verduurzaming van potgrond en substraten.

Over Den Ouden Organic

Den Ouden Organic, onderdeel van familiebedrijf Den Ouden, ondersteunt gemeenten met het realiseren van klimaatdoelstellingen. We beschouwen gemeentelijke groene reststromen namelijk als waardevolle herbruikbare grondstof in plaats van afval. Als grondstof die dankzij Den Ouden Organic bijdraagt aan jaarlijks ruim 50.000 ton CO2-reductie, aan een circulaire economie en aan klimaatimpact. We nemen groene reststromen zoals houtachtige, gras en blad in en verwerken deze op dertien productielocaties in Nederland tot circulaire oplossingen voor aannemers in de openbare ruimte, akker- en tuinbouwers, potgrondbedrijven, hoveniers en bedrijven die actief zijn in de maakindustrie.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais