raymond hermans.jpg

Artikel: 'Onderzoek VUB bevestigt nut en noodzaak van onze werkwijze'

Reactie van Raymond Notermans (Plant Health Cure) op het onderzoek van Vrije Universiteit Brussel naar de weerbaarheid van bodemschimmels

Naar artikel
Soil
Bio-based

Als Plant Health Cure zijn we zeer gelukkig met de onderzoeksresultaten van de Vrije Universiteit Brussel, die aantonen dat bodemschimmels goed om kunnen gaan met stresssituaties als klimaatverandering.

Die vaststelling is positief voor planten en bomen, want zij halen voordeel uit hun verbinding met deze schimmels. Het bevestigt waar PHC-oprichter Pius Floris zich al jaren sterk voor maakt: Het telen van weerbare gewassen op een gezonde bodem, vanuit de systeemkennis en methodiek die de natuur zelf al miljoenen jaren heeft ontwikkeld, en zich in blijft ontwikkelen. 

Helaas hebben we als mensen ons dit systeem nooit echt eigen gemaakt, maar hebben we ons laten leiden door de werking van kunstmest en de chemie. Dit is ook logisch, aangezien de innovatie kunstmest eerder is ontstaan dan de eerste landbouwopleidingen. Gewassen konden zoveel sneller en ogenschijnlijk ‘beter’ groeien, dat de langdurige neveneffecten pas jaren later zichtbaar werden. Er moesten immers mensen worden gevoed na de Tweede Wereldoorlog. De opdracht van Mansholt, voormalig voorzitter van de EU, was duidelijk: “Nooit meer honger!” 

Nu zien we de keerzijden van de innovatie kunstmest en de steeds meer professionaliserende landbouw. Schimmels verdwijnen als gevolg van grondverstoring en chemische toepassingen, als herbiciden en fungiciden. Deze komen niet terug.

Vanuit PHC en moederbedrijf Den Ouden bieden we oplossingen om deze schimmels weer terug te brengen in het systeem. Dit doen we overigens niet alleen met Mycorrhiza technologie, maar ook met andere bacteriën en Trichoderma die samen de rhizosfeer vormen. Daarnaast brengen we ook bodemschimmels en -bacteriën terug die essentieel zijn voor de omzetting van organische stof tot humus. We hebben in proeven gezien dat deze twee processen complementair zijn aan elkaar. Is de humusconditie in de bodem slecht, dan zien we ook een moeilijke kolonisatie van de Mycorrhiza-sporen aan de wortels van bomen en planten. Verbeteren we de humusvorming, dan zien we dat de natuurlijke ontwikkeling van Mycorrhiza toenemen! Een goed voorbeeld hiervan is Demo de Gouw in samenwerking met dealer P.G. Kusters. 

Als kennispartner hechten we veel waarde aan dit soort nauwe samenwerkingen met onder andere Proeftuin Randwijk, PC Fruit en proefboerderijen van de WUR, maar ook onze dealers en telers in de praktijk. Hierin is het zoeken naar oplossingen vanuit de natuur en denken vanuit het systeem, onze kracht. Dit kan wel eens botsen met de denkwijze vanuit het gangbare gedachtengoed. Steeds vaker komt het voor dat oplossingen van bodemproblemen, en de daarmee moeilijk groeiende gewassen, niet vanuit de NPK denkwijze en chemie opgelost kunnen worden. Wij kunnen met onze expertise wél tot oplossingen komen die vanuit de systeemkennis worden aangeboden. 

Geschreven door Raymond Notermans,
Sr Teeltadviseur & Trainer-Coach PHC | Den Ouden Groep

Let op! Per 19 juli hebben wij nieuwe telefoonnummers. Kijk op onze contactpagina.

  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais