Archeologie Zwammerdam

Archeologie

Den Ouden Bodac is gespecialiseerd in het opsporen en veiligstellen van archeologische waarden in de bodem.

Vraag offerte aan
Concrete

In onze bodem zit een schat aan informatie over de menselijke aanwezigheid vanaf 300.000 jaar geleden. Zowel op het land, als onder water. Deze menselijke sporen en resten vertellen over ons leven door de eeuwen heen. De bodem conserveert deze archeologische vondsten al duizenden jaren. Het is een waardevol en beschermd archief. En daarom zijn grondwerkzaamheden aan strikte regels gebonden en is een archeologisch onderzoek vaak belangrijk. Den Ouden Bodac is gecertificeerd voor archeologische werkzaamheden.

Wat is archeologie?

Archeologie is de wetenschap die het menselijk verleden bestudeert. Resten van huizen, grafvelden of verdedigingswerken zijn belangrijke overblijfselen. Samen met voorwerpen van bijvoorbeeld aardewerk, metaal, glas of vuursteen, vormen zij de ongeschreven geschiedenis van een stad, dorp of regio. Wil je meer weten over de historie van een bepaald gebied? Dan is een archeologisch onderzoek uitermate geschikt.
 

Wat is een archeologisch onderzoek?

Een archeologisch onderzoek is een onderzoek dat kijkt of er nog archeologische resten in de bodem aanwezig zijn zoals bouwwerken, gebruiksvoorwerpen en andere sporen die in de grond of onder water zijn achtergelaten. Als dat zo is, onderzoeken ze de precieze omvang, locatie en aard van de resten. Het is in het algemeen belang dat we archeologische gegevens goed vastleggen in een archeologisch onderzoek. Ben je voornemens een bouwproject te starten? Houd er dan rekening mee dat archeologisch (voor)onderzoek verplicht is.  

 

Wie mogen archeologisch onderzoek of een opgraving doen?

Wij beschikken over de BRL SIKB 4000 certificering voor archeologisch vooronderzoek en archeologische opgravingen. De bodem is een waardevol archief dat wij graag willen behouden. Daarom is archeologisch onderzoek een zaak voor specialisten. Alleen gecertificeerde bedrijven mogen dit belangrijke werk uitvoeren. Wij werken volgens de vigerende versie van de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA)
 

Hoe ziet het archeologisch onderzoek eruit?

Niet elk archeologisch onderzoek leidt tot een opgraving. We kunnen het werkproces archeologie onderverdelen in verschillende stappen. Ook wel bekend als het proces van Archeologische Monumentenzorg (AMZ). Archeologisch vooronderzoek start met een bureauonderzoek. Daarin gaan we na of er archeologische vondsten aanwezig kunnen zijn. Is dit aannemelijk? Dan volgt het inventariserend veldonderzoek. Daarin onderzoeken we de precieze omvang, locatie en aard van de resten. Dat doen we met boringen of proefsleuven. Als blijkt dat er archeologische vondsten aanwezig zijn, volgt de daadwerkelijke opgraving.

 

Archeologische begeleiding 

In bepaalde situaties is archeologische begeleiding noodzakelijk. Onze archeologen houden dan toezicht tijdens civiele graafwerkzaamheden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het vooronderzoek onvoldoende informatie opleverde voor een betrouwbare waardebepaling, of wanneer het terrein lastig toegankelijk is voor onderzoek, zoals bij smalle sleuven voor rioleringswerkzaamheden. Den Ouden Bodac kan alle facetten van het archeologisch onderzoek deskundig, snel en betaalbaar uitvoeren evenals het onderzoek naar ontplofbare oorlogsresten. Omdat wij de specialisten en alle kennis zelf in huis hebben werken wij ook snel en kostenbesparend. 

 

Archeologie Zwammerdam

Specialist opsporen conventionele explosieven

Naast archeologie is Bodac specialist in het opsporen van conventionele explosieven en doen we historisch onderzoek naar mogelijke aanwezigheid van niet-gesprongen explosieven en vliegtuigwrakken op jouw projectlocatie. 

Ontdek meer over Bodac

Neem contact op

Contactpersoon: Bianca Weekers-Hendrikx
Adres: Hermalen 7
5481 XX , Schijndel
Telefoon: 0884254623
Email: archeologie@denoudengroep.com

Filters
  • Nederlands
  • English
  • Deutsch
  • Francais